Gluteenittomat ja laktoosittomat vappumunkit (G, L)
Tänä vappuna päätin ensimmäistä kertaa kokeilla tehdä omatekoisia munkkeja. Nautimme vappubrunssia yhdessä ystäväpariskuntamme kanssa, ja koska toinen heistä noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, ensimmäisistä vappumunkeistani tuli samalla myös ensimmäiset gluteenittomat vappumunkkini! Ja uskokaa tai älkää, vastoin kaikkia odotuksia, tällä ohjeella munkeista tuli niin meheviä, ettei kukaan meistä olisi uskonut niitä gluteenittomiksi. Tätä ohjetta käyttämällä ei todellakaan tarvitse tehdä kahta satsia munkkeja, toista "normaalia" ruokavaliota noudattaville ja toista keliaakikoille, vaan ihan koko porukka nauttii aivan varmasti näistä vappuherkuista!
Ohje on pieniä muutoksia lukuunottamatta peräisin Gluteenitonta leivontaa -blogista, kiitokset bloggarille hyvästä ohjeesta!
Gluteenittomat ja laktoosittomat vappumunkit
3 dl laktoositonta maitoa
1/2 palaa tuorehiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 1/4dl sokeria
1 kananmuna
1/2 rkl kaardemummaa
6 1/2 dl Semperin hienoa jauhoseosta
50g pehmeää laktoositonta voita
Paistamiseen: 1 l rypsiöljyä
Sokeroimiseen: muutama desi hienosokeria
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää sen jälkeen psylliumi ja jätä hetkeksi turpoamaan.
- Lisää taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma ja sekoita. Lisää sitten puolet jauhoista koko ajan taikinaa samalla vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Huom! Taikina on selvästi löysempää kuin ei-gluteenittomat taikinat, mutta malta mielesi, äläkä lisää enempää jauhoja. Näin munkeista tulee mehevät, liika jauho tekee munkeista kuivakoita.
- Vaivaa taikinaa koneella vielä 3-5 minuuttia voimakkaasti. Vuoraa uuninpelti leivinpaperilla ja laita uuni lämpiämään 40'C:een.
- Nostele taikinasta nokareita pellille kahdella lusikalla. Munkkipallerot paisuvat kohotuksen aikana noin kaksinkertaisiksi, joten nokareet saavat olla aika pieniä. Ohjeen taikinasta tulee n. 20kpl pikkumunkkeja. Taputtele nokareista pyörehköjä munkkeja jauhotetuilla käsillä.
- Nosta munkkipelti 40'C:een uuniin. Laita uunin pohjalle uunin kestävässä astiassa kiehuvaa vettä. Anna munkkien kohota vesihöyryssä n. 30 min.
- Kuumenna paistoöljy syvässä kattilassa. Voit testata öljyn kuumuutta pienellä palalla taikinaa tai vaalealla leipäpalalla. Öljy on sopivan kuumaa, kun taikina/leipä nousee saman tien öljyn pintaan ja ruskistuu sopivasti parissa minuutissa.
- Ota munkit uunista ja nosta munkit kahdella lusikalla paistoöljyyn muutama munkki kerrallaan. Paista molemmin puolin, kunnes väri on kauniin ruskea. Nosta munkit öljystä reikäkauhalla talouspaperin päälle. Kaada syvälle lautaselle hienosokeria ja pyörittele lämpimät munkit sokerissa.
Kommentit
Lähetä kommentti