Gluteeniton ja maidoton mutakakku

Tämä mutakakku on maidoton ja gluteeniton, vaikkei sitä mausta uskoisikaan! Olin ennakkoon vähän epäileväinen siitä, miten tämä erikoiskakku maistuisi meidän "tavallisten syöjien" suuhun, mutta eipä olisi tarvinnut murehtia! Kukaan meistä (ja meitä oli 7hlön raati) ei maun perusteella olisi osannut arvata että mutakakku oli valmistettu mitenkään poiketen tavallisesta voita ja normaalia suklaata sisältävästä ohjeesta! Tämä ohje oli pakko tulla laittamaan heti ylös (eilen vasta juhannuspäivänä jälkkäriksi nautiskeltiin), ettei vaan pääsisi unohtumaan. Tätä reseptiä voin lämpimästi suositella, ohjeen mutakakku on helppo ja nopea valmistaa ja kakusta tulee ihanan kostea ja suklainen, juuri sellainen kuin mutakakun kuuluukin olla!



Ohjeessa olen käyttänyt Lidlistä saatavaa J. D. Grossin Ecuaddor 70% maidotonta tummaasuklaata ja maidotonta Vita D'or maidotonta leivontamargariina. Mainitsen nimenomaan nämä kyseiset tuotteet ohjeessa siksi, että niillä olen ohjeen onnistuneesti testannut ja voin henkilökohtaisesti (ja koko seitsenhenkisen pöytäseurueemme puolesta) suositella niiden käyttöä ohjeessa aidon suklaisen ja suussa sulavan mutakakun takaamiseksi. Näiden nimenomaisten tuotteiden käyttö ei kuitenkaan tietenkään ole välttämätöntä, vaan varmasti muutkin maidottomat korkean kaakaopitoisuuden omaavat suklaat ja maidottomat margariinit toimivat oikein hyvin, joten jos itselläsi ei ole Lidliä lähistöllä, älä vaivu epätoivoon vaan kokeile rohkeasti muiden ketjujen vaihtoehtoja!


Mutakakun kaveriksi kuuluvat ehdottomasti tuoreet marjat ja vaniljajäätelö. Onneksi tänä päivänä markettien valikoimasta löytyy jo useampia maidottomia vaihtoehtoja tavalliselle jäätelölle, kuten soija- ja riisijäätelöt.  Ja tietenkin mutakakun voi halutessaan tarjoilla maidottoman jäätelön sijaan myös esimerkiksi soijakermasta vaahdotetun kermavaahdon kanssa.

Koska meidän kahvipöytäseurueestamme ainoastaan yksi syöjistä oli maidottomalla ruokavaliolla, me muut söimme mutakakkua ihan tavallisen vaniljajäätelön kanssa. Maidotonta  ruokavaliota noudattava kahvittelija oli itse kokeillut valmistaa itselleen maidotonta kookosjäätelöä, joten vielä tällä kertaa ei meidän tullut tutustuttua omakohtaisesti kauppojen maidottomien vaniljajäätelöiden maalimaan. Löysin kuitenkin netistä ainakin anna-lehden tekemän makutestin maidottomista jäätelöistä ja siellä oli raati valinnut voittajaksi Ingmannin Choice vaniljariisijäätelön, joten ehkä itse kokeilisin seuraavalla kerralla sitä maidottomaksi vaniljajäätelöksi. Testi on tehty tosin jo vuosi sitten (2017), joten markkinoille on voinut sen jälkeen tulla myös uusia hyviä tuotteita.

Mutta pitemmittä puheitta, tässä se on, suussasulavan gluteenittoman ja maidottoman mutakakun ohje! 

Gluteeniton ja maidoton mutakakku 

(n. 6-8 hlölle)

200 g J. D. Grossin Ecuador 70% tummaa suklaata (Lidlistä)
200g Vita D'or maidotonta leivontamargariinia (Lidlistä)
4 kananmunaa 
2 dl sokeria
2 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Sunnuntain gluteeniton)
1 tl leivinjauhetta 
gluteenittomia korppujauhoja 

Lisäksi: maidotonta vaniljajäätelöä ja tuoreita vadelmia ja mansikoita


- Voitele ja korppujauhota 24cm irtopohjavuoan reunat. Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen ympyrä ja aseta vuokaan.

- Sulata mikrossa samassa kulhossa suklaa ja margariini. Sulata ne miedolla lämmöllä ja lyhyissä jaksoissa aina välillä sekoitellen, jottei suklaa vain pääse palamaan. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

- Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita suklaa-margariiniseos varovasti joukkoon.

- Sekoita keskenään gluteeniton jauhoseos ja leivinjauhe ja siivilöi taikinaan varovasti sekoitellen.

- Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 15-20min. Mutakakun on tarkoitus jäädä kosteaksi ja meheväksi ja mieltymyksen mukaan mahdollisesti myös keskeltä valuvaksi, joten varo paistamasta kakkua liikaa. Voit testata kypsyyttä cocktailtikulla, reunoilta kakku saisi tulla kypsäksi mutta keskeltä tikkuun kuuluukin tarttua taikinaa!

Tarjoile maidottoman vaniljajäätelön ja tuoreiden vadelmien ja mansikoiden kera.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suussasulava kinkku-pekonipiirakka (G)

Laktoositon ja gluteeniton suklaa-vadelmamoussekakku