Ristiäiskakku vadelma- ja kinuskitäytteellä (G, L)
Kesä on juhlien aikaa, on valmistujaisia, häitä, rippijuhlia ja ristiäisiä, sekä muita merkkipäiväjuhlia. Kun vieraita on normaali kahvipöytäseuruetta enemmän, myös täytekakkua pitäisi leipoa enemmän. Asian voi ratkaista tekemällä useamman keskikokoisen täytekakun, mutta yksi vaihtoehto on myös käyttää suurempaa kakkuvuokaa ja tehdäkin kerralla isompi kakku. Tässä on ohje 30hlön vadelma-kinuskitäytekakusta, joka on leivottu 30cm halkaisijan kakkuvuokaan. Koska juhlavieraiden joukosta helposti löytyy erikoisruokavaliota noudattavia henkilöitä, on tämä kakku tehty laktoosittomana ja gluteenittomana. Jos et tarvitse gluteenitonta ja laktoositonta kakkua, voit tietenkin vaihtaa ohjeen laktoosittomat maitotuotteet tavallisiin ja gluteenittoman jauhoseoksen vehnäjauhoihin.
Kuvan kakku valmistui oman kummityttöni ristiäisjuhlaan ja sen kunniaksi kakku koristeltiin ristiäisaiheisella vauvakoristeella, jonka valmistin sokerimassasta. Kakun maku sai paljon kiitoksia vierailta. Tämä vadelma-kinuski yhdistelmä on kyllä takuuvarma makupari ja se maistuu niin aikuisille kuin lapsillekin. Ruusupursotukseni kaipaavat vielä paljon harjoitusta, mutta ensimmäiseksi yritykseksi ihan kelposuoritus. Kakun voi pursottaa tietysti ihan minkälaisilla pursotuskuvioilla vain itse haluaa ja koristella juuri niin kuin omaan juhlaasi sopii!
"Yhtä paljon kaikkea" -gluteeniton täytekakkupohja (30cm)
9-10 kananmunaa
sokeria
gluteenitonta jauhoseosta
perunajauhoja
3,75 tl leivinjauhetta
Kakkuvuokaan: laktoositonta voita ja gluteenittomia korppujauhoja
Pohjan kostutukseen: n. 3.5dl laktoositonta maitoa ja 2tl vaniljasokeria
Vadelmatäyte
500 g vadelmia
4 dl laktoositonta vispikermaa
200 g laktoositonta tuorejuustoa
n. 1,5dl tai maun mukaan sokeria
6 liivatelehteä
Kinuskitäyte
3 dl laktoositonta kuohukermaa
3 dl fariinisokeria
2 dl laktoositonta vispikermaa
4 liivatelehteä
sokeria maun mukaan
150 g laktoositonta tuorejuustoa
2,5 rkl vettä
2,5 rkl vettä
Kermapursotus
8-10 dl laktoositonta vispikermaa
400 g laktoositonta tuorejuustoa
tomusokeria
(vaaleanpunaista pastaväriä)
tomusokeria
(vaaleanpunaista pastaväriä)
Valmista kakkupohja:
- Voitele 30cm halkaisijan kakkuvuoka laktoosittomalla voilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla. Säädä uuni kuumenemaan 175´C.
- Ota esiin kolme samankokoista juomalasia.
- Riko puolet kananmunista lasiin. Kaada toiseen lasiin yhtä paljon sokeria kuin kananmunia on.
- Kaada kolmanteen lasiin yhtä paljon jauhoja. Jauhojen suhde on: 1/2 - 3/4 gluteenittomia jauhoja ja loput perunajauhoja.
- Kaada kananmunat ja sokerit vatkauskulhoon. Kaada jauhot omaan sekoituskulhoonsa.
- Riko sitten loput kananmunat lasiin ja mittaa jälleen yhtä paljon sokeria toiseen lasiin ja jauhoja kolmanteen lasiin. Kaada sokerit ja munat aikaisemman satsin joukkoon vatkauskulhoon. Kaada myös jauhot edellisten jauhojen joukkoon ja mittaa lisäksi sekaan leivinjauhe. Sekoita jauhot hyvin keskenään.
- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi (n. 10min).
- Sekoita jauhot munasokerivaahdon joukkoon pallovispilällä tai sähkövatkaimen hitaimmalla teholla varovasti vatkaten.
- Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla n. 40-50 minuuttia, tai kunnes testitikku tulee puhtaana ulos kakusta. Jos kakun pinta alkaa paistoajan loppupuolella saamaan liikaa väriä, voit peittää kakun pinnan foliolla. Koita kuitenkin malttaa olla avaamatta uunin luukkua ensimmäisen puolen tunnin aikana, ettei pohja pääse lässähtämään.
- Uunista oton jälkeen anna kakun hetki jäähtyä vuoassaan ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään. Leikkaa kakkupohja vasta kun se on jäähtynyt kokonaan, mieluiten vaikka muutaman tunnin jääkaapissakin, sillä gluteeniton kakkupohja on pehmeämpi ja murenevampi kuin vehnäjauhoihin tehty kakkupohja ja pohja on helpompi leikata kun se on jäähtynyt kunnolla. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.
Valmista kinuski
- Kuumenna kuohukerma pinnoitetussa kattilassa koko ajan samalla sekoittaen. Kun kerma on lämmintä, lisää joukkoon fariinisokeri. Kiehauta kinuski ja keitä pari minuuttia miedolla lämmöllä.
- Jäähdytä kinuski hyvin joko kylmässä vesihauteessa tai jääkaapissa.
Valmista vadelmatäyte
- Jos käytät ulkolaisia pakastevadelmia, aloita keittämällä vadelmia ensin kattilassa muutaman minuutin ajan. Jäähdytä.
- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Soseuta vatkauskulhossa vadelmat sauvasekoittimella. Ota muutama ruokalusikallinen vadelmasosetta sivuun kattilaan (liivatteiden sulatusta varten).
- Sekoita lopun vadelmasoseen joukkoon tuorejuusto ja 1 dl sokeria.
- Kuumenna kattilassa oleva vadelmasosetilkka ja rutista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata vadelmasoseen joukkoon. Anna liivateseoksen hetki jäähtyä ja kaada sitten ohuena nauhana vadelma-tuorejuuston sekaan koko ajan samalla vatkaten.
- Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja yhdistä vadelmatuorejuuston sekaan. Maista ja lisää vielä sokeria makusi mukaan.
- Aseta ensimmäinen kakkupohjalevy tarjoiluastialle ja sen ympärille irtopohjavuan rinkula. Jos et omista irtopohjavuokaa, voit koota kakun myös tavalliseen kakkuvuokaan, kunhan ensin kelmutat vuoan. Näin jähmettyneen kakun voi keikauttaa vuoasta tarjoiluastialle ja kakku irtoaa vuoasta kelmun avulla.
- Kostuta ensimmäinen kakkupohjalevy vaniljamaidolla ja sen jälkeen kaada päälle vadelmatäyte.
- Aseta päälle toinen kakkupohjalevy ja kostuta jälleen vaniljamaidolla. Nosta kakku jähmettymään jääkaappiin kinuskitäytteen valmistuksen ajaksi.
- Aseta ensimmäinen kakkupohjalevy tarjoiluastialle ja sen ympärille irtopohjavuan rinkula. Jos et omista irtopohjavuokaa, voit koota kakun myös tavalliseen kakkuvuokaan, kunhan ensin kelmutat vuoan. Näin jähmettyneen kakun voi keikauttaa vuoasta tarjoiluastialle ja kakku irtoaa vuoasta kelmun avulla.
- Kostuta ensimmäinen kakkupohjalevy vaniljamaidolla ja sen jälkeen kaada päälle vadelmatäyte.
- Aseta päälle toinen kakkupohjalevy ja kostuta jälleen vaniljamaidolla. Nosta kakku jähmettymään jääkaappiin kinuskitäytteen valmistuksen ajaksi.
Valmista kinuskitäyte
- Aseta liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Mittaa vispikerma ja tuorejuusto vatkauskulhoon ja vaahdota sähkövatkaimella vaahdoksi.
- Vatkaa erillisessä kulhossa kylmä kinuski vaahdoksi.
- Kuumenna vesitilkka kattilassa. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sulata kuuman vesitilkan joukkoon. Anna liivateseoksen hetki jäähtyä huoneenlämmössä.
- Kaada liivateseos kerma-tuorejuustoseoksen joukkoon ohuena nauhana samalla koko ajan vatkaten. Lisää sitten joukkoon kinuskivaahto. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria maun mukaan.
- Kaada kinuskitäyte kakun päälle, lisää viimeinen kakkupohjalevy, ja kostuta vaniljamaidolla. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti.
Kermapursotukset
- Jos pursotat koko kakun valkoisella kermavaahdolla, voit vatkata koko kermamäärän kerralla.
Vaahdota kylmä vispikerma vatkauskulhossa löysähköksi kermavaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto ja tomusokeria maun mukaan ja jatka kerman vatkausta kunnes kermavaahto on tarpeeksi kiinteää pursotettavaksi. Levitä kermavaahtoa ohut kerros kakun ympärille. Pursota kakkuun sen jälkeen haluamasi pursotuskuviot.
- Jos taas haluat tehdä kolmeväriset ruusupursotukset, kuten kuvien kakussa, tulee myös kerma vaahdottaa kolmessa osassa.
- Vatkaa ensin 2dl kermasta ja 100g tuorejuustosta vaahdoksi ja levitä ohueksi kerroksi kakun ympärille.
- Mittaa sitten vatkauskulhoon seuraavat 2 dl vispikermaa. Vatkaa löysäksi vaahdoksi ja lisää joukkoon heti vatkauksen alkupuolella pinkkiä pastaväriä, kunnes väri on sopivan vaaleanpunainen. Lisää 100g tuorejuustoa ja tomusokeria maun mukaan. Vatkaa kunnes vaahto on sopivaa pursotettavaksi. Pursota kakun alareunaan ensimmäinen kierros ruusukiehkuroita käyttäen joko tähti- tai ruusutyllaa.
- Vatkaa sitten seuraavat 2dl vispikermaa ja 100g tuorejuustoa. Toimi samoin kuin edellä, mutta tällä kertaa lisää pastaväriä vain 1/3- 1/2 siitä määrästä mitä ensimmäiseen kerrokseen käytit, jotta väristä saadaan hennomman vaaleanpunainen. Pursota kakun reunalle seuraava kerros ruusuja.
- Vatkaa viimeiset 2dl vispikermaa ja 100g tuorejuustoa ilman elintarvikeväriä valkoiseksi kermavaahdoksi ja purosta viimeinen kierros ruusuja kakun päälle.
Koristele kakku haluamillasi koristeilla, tai jatka ruusupursotuksia koko kakun päälle (tähän saatat tarvita yhden ylimääräisen purkin vispikermaa).
Kommentit
Lähetä kommentti