Täyteläinen suklaakakku merisuola-kinuskitäytteellä
Tämä ihanuus sulatti kerta heitolla sydämeni! Kakussa yhdistyvät suklaan täyteläisyys, kinuskin kermaisuus ja makeus, sekä merisuolan tuoma himppu suolaisuutta, joka takaa ettei kokonaisuus ole missään nimessä ällömakea. Yhdessä nämä maut tekevät kakusta suussasulavan ja tämä resepti ampaisikin heti yhdeksi ehdottomaksi suosikikseni.

Tähän herkulliseen kakkuun olen bongannut ohjeen sellaisesta kirjasta kuin "Jamie Oliver's FoodTube esittää: Kakkukirja - Cupcake Jemma". Alkuperäinen Jemma Wilsonin ohje kulkee kirjassa nimellä "Mieletön suklaakakku". Olen itse muokannut ohjetta hieman omaan makuuni sopivammaksi ja toteuttanut kakun pelkkään suklaakakkupohjaan, alkuperäisen ohjeen suklaakakkupohjan ja vaalean kinuskikakkupohjan yhdistelmän sijasta, sekä mm. lisännyt kinuskin määrää. Alla oma versioni ohjeesta :)

Täyteläinen suklaakakku kinuski-merisuolatäytteellä
Kakkupohjan ainekset
5 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl kaakaojauhetta
4 1/4 dl kidesokeria
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
½ tl hienoksi jauhettua merisuolaa
2 ½ dl jäähtynyttä kahvia
2 ½ dl piimää tai maustamatonta jogurttia
2 dl öljyä
3 kananmunaa
Säädä uuni kuumenemaan 170'C. Peitä halkaisijaltaan 20-22cm kakkuvuuan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat.
Mittaa suureen kulhoon vehnäjauho, leivinjauhe, kaakaojauhe, sokeri, ruokasooda ja suola. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään. Mittaa toiseen kulhoon jäähtynyt kahvi, piimä tai maustamaton jogurtti, öljy ja kananmunat ja vatkaa seos tasaiseksi. Lisää tämä seos sitten kuivien aineiden joukkoon ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista kunnes testitikkuun ei tartu enää taikinaa (omalla uunillani meni n. 50 minuuttia).
Valmista seuraavaksi kinuski. Vaihtoehtoisesti kinuskin voi tehdä valmiiksi jo esim. edellisenä päivänä.
Kinuski
3dl kuohukermaa
3dl fariinisokeria
2 tl karkeaa merisuolaa
Kuumenna kermaa ja fariinisokeria kattilassa kokoajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Keitä vielä miedolla lämmöllä muutama minuutti ja nosta jäähtymään. Kun kinuski on jäähtynyt, lisää joukkoon merisuola.
Kinuskitäyte/-kuorrute
300g huoneenlämpöistä suolatonta voita
9 dl tomusokeria
½ rkl hienoksi jauhettua merisuolaa
2/3 jäähtyneestä kinuskista
Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös normaalisuolaista voita ja jättää lisätyn merisuolan pois.
Vatkaa voita sähkövatkaimella viiden minuutin ajan, tai kunnes voin väri muuttuu hyvin vaaleaksi ja koostumus sileäksi. Siivilöi joukkoon tomusokeri muutamassa erässä ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita joukkoon myös suola. Lisää kinuski ohuena nauhana samalla koko ajan vatkaten. Vatkaa vielä 3-5 minuutin ajan, kunnes täyte on koostumukseltaan tasaista.

Kakun kokoaminen
Kun kakkupohja on jäähtynyt, leikkaa se kolmeen osaan. Aseta ensimmäinen pohjan pala kakkulautaselle. Myöhempää kuorruttamista varten voi olla viisasta leikata kakun alle kakkupohjan kokoinen pala kakkupahvista (lue vinkki kohdasta Kakun koristelu). Mikäli kakkupohja tarvitsee kostutusta, kostuta pohjaa esim. kaakaolla.
Levitä pohjan päälle 1/3 kinuskitäytteestä. Valuta täytteen päälle 1/3 jääneestä kinuskikastikkeesta. Lisää sitten toinen kakkupohjan pala (kostuta tarvittaessa), 1/3 kinuskitäytteestä ja 1/3 kinuskikastikkeesta. Aseta päällimmäiseksi viimeinen kakkupohjan pala (kostuta tarvittaessa). Levitä kakun päälle ohut kerros kinuskitäytettä ja nosta kakku jääkaappiin odottamaan.
Suklaa ganache
200 g taloussuklaata
2 dl kuohukermaa
Paloittele suklaa kulhoon. Kiehauta kerma pinnoitetussa kattilassa koko ajan sekoitellen. Kaada kerma suklaiden päälle ja anna seistä n. 30s koskematta. Sekoita sen jälkeen tasaiseksi ja jätä huoneenlämpöön jäähtymään noin tunniksi, kunnes koostumus on hieman paksuuntunut. Jäähtymistä voi nopeuttaa jääkaapissa.
Kakun koristelu
Kuorruta kakku suklaa ganachella ja pursota päälle lopusta kinuskikuorrutteesta ruusukkeet. Viimeistele koristelu valuttamalla kakun päälle loput kinuskikastikkeesta ja ripottelemalla päälle hieman karkeaa merisuolaa.
Vinkki: Kakun kuorruttamista suklaa ganachella helpottaa, jos kakun asettaa ritilän päälle ja ritilän alle astian. Näin ylimääräinen kuorrute valuu pois, eikä keräänny kakkulautaselle. Ritilän alla olevasta astiasta kuorrutteen voi siten myös tarvittaessa kaataa uudelleen kakun päälle. Huomaathan, että tätä kikkaa käytettäessä kakun alle täytyy olla leikattuna kakkupohjan kokoinen kakkupahvi, jonka avulla kakun voi kätevästi nostaa ensin ritelikölle ja kuorrutuksen jälkeen riteliköltä tarjoilulautaselle.

Kommentit
Lähetä kommentti