Pääsiäisen suklaakakku


Pääsiäisen kunniaksi päätin pitkästä aikaa tarttua vatkaimeen ja nuolijaan ja leipoa kakun. Facebookissa törmäsin videoon pääsiäisaiheisesta kakusta, jossa suloinen pieni pupu on tonkimassa porkkanamaalla. Pakkohan sellainen oli päästä tekemään! Videolta löytyy ohjeet kakun koristelun toteuttamiseen ja sen voit katsella täältä.



Tätä kakkua oli hauska tehdä ja näyttävästä lopputuloksestaan huolimatta kakku oli itseasiassa myös erittäin simppeli valmistaa. Niin paljon kuin rakastankin tehdä mitä erikoisemmin tai haastavimmin koristeltuja kakkuja, niin yleensä kuitenkin projektin aikana ehdin turhautumaan moneen kertaan ja hanskat meinaavat lentää tiskiin, kun eteen tulee odottamattomia vastoinkäymisiä. Tämän kakun kanssa ei kuitenkaan käynyt näin, päin vastoin, tämä oli eräitä stressivapaimpia kakkuja mitä olen koskaan tehnyt! Suosittelen kokeilemaan!

Sen lisäksi, että kakku on hauskan ja näyttävän näköinen, tämä myös maistuu taivaalliselta! Suklaakakku on mehevä ja täyteläisen suklainen ja kakun appelsiinituorejuustoporkkanat antavat kakulle raikkautta ja Fazeriinaisen makuvivahteen! Nam!




Tähän suklaakakkupohjaohjeeseen törmäsin pari vuotta sitten Wicked sweet kitchen -blogissa ja siitä lähtien se on ollut suosikki suklaakakkupohjaohjeeni. Alkuperäinen ohje on kuitenkin Nigella Lawsonin ja sen voit käydä lukaisemassa täältä.

Ohje

Se parempi suklaakakkupohja

                                                     1 dl         kaakaojauhetta
                                                     2 dl         tummaa muscovadosokeria
                                                     2 ½ dl     vettä
                                                     3½ dl      vehnäjauhoja
                                                     ½ tl         ruokasoodaa
                                                     ½ tl         leivinjauhetta
                                                     125 g       huoneenlämpöistä voita
                                                     ½ tl         vanilja-aromia
                                                     2              kananmunaa
                                                     1 3/4 dl      sokeria


- Lämmitä uuni 175'C:een. Pue kaksi 18cm halkaisijan kakkuvuokaa leivinpaperilla ja voitele reunat.

- Sekoita jauhot, leivinjauhe ja ruokasooda keskenään ja laita sivuun odottamaan. Kiehauta vesi kattilassa ja sekoita joukkoon muscovadosokeri ja kaakaojauhe. Anna jäähtyä.

- Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi (n. 5-10min). Lisää joukkoon vanilja-aromi ja sekoita. Lisää sen jälkeen yksi kananmuna ja heti perään lusikallinen jauhoja koko ajan kevyesti vatkaten. Lisää toinen kananmuna ja loput jauhot vähitellen, kevyesti samalla vatkaten. Kaada kaakaoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

- Kaada taikina puoliksi kahteen kakkuvuokaan ja paista uunin keskitasossa noin 30 minuuttia, tai kunnes puutikkuun ei tartu enää taikinaa. Jätä jäähtymään. Kun kakkuvuoat ovat jäähtyneet hetken, kumoa kakut ylösalaisin ja jätä asettumaan/jäähtymään vielä. Uunissa suklaakakku kohoaa monesti keskeltä enemmän kuin reunoilta, jättäen kakun päälle kummun. Kumoamalla kakun ylösalaisin kun kakku ei ole vielä kokonaan jäähtynyt, saa näppärästi vähän tasoitettua pinnan kumpua.




Suklaatäyte / Vaahdotettu suklaa ganache

300g taloussuklaata
3dl kuohukermaa

- Paloittele suklaa kulhoon ja jätä odottamaan. Kiehauta sitten kerma kattilassa ja kaada kuuma kerma paloitellun suklaan päälle. Anna seistä n. 30 sekuntia koskematta, jotta suklaa ehtii alkaa sulamisensa. Ala vasta tämän jälkeen sekoittamaan suklaata ja sekoita kunnes seos on tasaista. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja nosta sen jälkeen jääkaappiin viilenemään. Suklaa ganachen täytyy olla aivan jääkaappikylmää, ennen kuin se vaahtoutuu.

- Vatkaa jääkaappikylmä suklaa ganache vaahdoksi. Ole tarkkana ettet vatkaa liikaa, suklaa ganache, kuten kuohukermakin, juoksettuu liikaa vatkatessa ja muuttuu rakeiseksi.


Kakun kokoaminen ja koristelu

Tuorejuustoporkkanat
300g appelsiinituorejuustoa
1-2dl kuohukermaa
Sokeria maun mukaan
Oranssia elintarvikeväriä (tai keltaista ja punaista sekoitettuna)

Ruohopursotus
200g huoneenlämpöistä voita
100g appelsiinituorejuustoa
1,5 dl tomusokeria
Vihreää elintarvikeväriä

Lisäksi tarvitset
100g Domino-keksejä
Valkoista sokerimassaa
Vaaleanpunaista elintarvikeväriä
Pursotinpussin
Ruohotyllan

- Halkaise kumpikin kakkupohja kahteen osaan. Kokoa sen jälkeen kakkupohja tarjoiluastialleen, levittäen suklaa ganachea pohjien väliin. Kuorruta sen jälkeen koko kakku suklaa ganachella.




- Poista n. 100g:sta Domino-keksejä täytteet ja siirrä keksien kuoret tehosekoittimeen. Murskaa keksit hienoksi ja sirottele keksimurua kakun päälle kasvimaaksi.

- Leikkaa veitsen kärjellä viisi koloa porkkanoille.

- Valmista seuraavaksi appelsiinituorejuusto porkkanoita varten. Mittaa kulhoon 300g tuorejuustoa, n. 1dl kuohukermaa ja 1tl sokeria. Vatkaa ainekset sekaisin, mutta älä vielä vatkaa vaahdoksi asti. Lisää oranssia elintarvikeväriä vähitellen, kunnes väri on sopivan oranssi. Maista vielä tarvitseeko seos lisää sokeria ja lisää tarvittaessa. Jatka sitten vatkausta täydellä teholla, kunnes tuorejuusto-kermaseoksen kerma vaahtoutuu ja seoksesta tulee moussemaista.

Hyvä tietää: Jos elintarvikevärin lisää vasta lopuksi tuorejuusto-kermaseoksen vaahdotuksen jälkeen, on vaarana, että kermaa tulee väriä lisätessä vatkattua liikaa ja kerma juoksettuu. Tästä syystä on hyvä värjätä tuorejuusto-kermaseos ensin ja sen jälkeen vasta vatkata se mousseksi.

- Kun appelsiinituorejuustomousse on valmis, lusikoi se pursotuspussiin. Katkaise pussista pää ja pursota mousse kakun koloihin, niin että pinnalle jää näkyviin porkkanoiden päät. Jätä kuitenkin yksi kolo vajaammaksi ja ripottele porkkanan peitoksi keksimurua. Tämän päälle asetetaan lopuksi pupu, eikä porkkana jää näkyville, mutta kakkua leikattaessa myös tästä kohdasta leikkaaja saa palaansa appelsiinimoussea.

- Ylijäävän appelsiinituorejuuston voi halutessaan tarjota kakun kanssa, jolloin jokainen saa annostella sitä vapaasti makunsa mukaan lautasen reunalle.



- Valmista seuraavaksi porkkanoiden naatit. Värjää pala valkoista sokerimassaa vihreällä elintarvikevärillä. Kaulitse massa levyksi ja leikkaa siitä soiroja porkkanan naateiksi ja aseta kuivumaan aaltomaiselle alustalle. Videon ohjeesta saat mallia tähän. Voit myös muotoilla esimerkiksi foliosta pötkön, jonka päälle asettaa naattien toiset päät. Jätä kuivumaan huoneenlämpöön vähintään 3 tunniksi (itse kuivatan koristeet aina varmuuden vuoksi yön yli, jotta kuivuvat varmasti täysin).

- Valmista seuraavaksi valkoisesta sokerimassasta kakun päällä kasvimaata kaiveleva pupu, sekä kakkua ympäröivä aita. Koristele pupun tassuihin anturat vaaleanpunaiseksi värjätyllä sokerimassalla.

- Seuraavaksi valmista ruoho. Vatkaa pehmeä voi, tuorejuusto ja sokeri tasaiseksi massaksi. Värjää vihreällä elintarvikevärillä. Lusikoi ruohokreemi ruohotyllalla varustettuun pursotinpussiin ja pursota kakun reunoille pari riviä ruohoa.



- Kun porkkanoiden naatit ovat kuivuneet, nosta ne kakun päälle. Aseta kolme naattia porkkanaa kohti. Paina naattien varsia hieman porkkanoiden sisään, jotta ne pysyvät pystyssä.




Voilá! Pääsiäisen hurmurikakku on valmis! Ei muuta kuin nautinnollisia herkutteluhetkiä!











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteeniton ja maidoton mutakakku

Suussasulava kinkku-pekonipiirakka (G)

Laktoositon ja gluteeniton suklaa-vadelmamoussekakku