Ylioppilaslakkikakku tropical- ja mustaherukkatäytteellä (L)




Sain kunnian tehdä ylioppilaskakut mieheni kummitytön ja hänen veljensä lakkiaisiin! <3 Tämä oli kiva projekti toteuttaa, koska pääsin taas haastamaan itseni ja tekemään jotakin sellaista, jota en vielä aiemmin ollut tehnyt - ylioppilaslakin muotoisen kakun! Sain vapaat kädet toteutukseen ja kakun makumaailmaan, ainoa toive oli, että kakku olisi laktoositon. 

 Koska juhlittavat ylioppilaat ovat kaksoset, poika ja tyttö, halusin lakkikakkua koristamaan sinisen ja punaisen ruusun, ikään kuin molemmille heille omansa. Pääsin siis taas treenaamaan ruusujen tekoakin, jesss! Niitä on monesti jo tullut tehtyä erinäisiin kakkuihin, mutta aina lopputulokseen on jäänyt parannettavan varaa. Joka kerta olen kuitenkin oppinut edellisestä kerrasta  ja niinpä aina seuraavat ruusut ovat olleet edellisiä parempia - ja niin nytkin, nämä ovat parhaat toistaiseksi tekemäni ruusut! :) Olen todella tyytyväinen lopputulokseen, vaikka vieläkin parempaan voi taas pyrkiä ensi kerralla. Tämä leipominen ja koristeiden teko on sinänsä kyllä hyvin koukuttavaa ja kivaa, koska sen konkreettisesti huomaa, kun taidot ja osaaminen tekemisen myötä karttuvat ja sitten toisaalta myös voi aina vielä haastaa itsensä vieläkin parempaan tulokseen ensi kerralla ja uusiin haastavampiin juttuihin! 

Kakku sai paljon kiitoksia ja kehuja sekä ulkonäöstään että maustaan niin ylioppilailta ja heidän perheeltään, kuin juhlien vierailtakin. Sen parempaa kiitosta ja palkintoa ei voi saada, kuin että kuulee, kuinka juhlapöydässä ylistetään tekemääsi kakkua! Olin niin onnellinen kakun saamasta vastaanotosta! :) :)

Mutta noniin, nyt löpinät sikseen ja itse asiaan, elikkäs itse kakkuun!

Kakku koostuu sokerikakkupohjasta, ihanista tropical- ja mustaherukkatäytteistä, voi-sokerikreemistä ja vaahtokarkinmakuisesta kaulintamassasta, sekä sokerimassan ja kukkamassan sekoituksesta tehdyistä ruusuista. Tuon ohjeen tropical- ja mustaherukkatäytteiden yhdistelmästä olen aikanaan bongannut Irman Ihannekakku -blogista ja siitä on tullut aivan ehdoton täytesuosikkini. Näitä täytteitä käytin myös omissa hääkakuissani viime vuonna! Irman blogiin ja alkuperäiseen ohjeeseen pääset klikkaamalla tästä. Voi-sokerikreemin ja sokerikakkupohjan ohjeet on jalostettu Kinuskikissan ohjeista.

Irman täyte ohje on mitoitettu 20 cm halkaisijan kakkuun, mutta koska ylioppilaslakkikakusta ei saa tulla kovin korkeaa aidomman lopputuloksen saavuttamiseksi, käytin saman täytemäärän 24 cm halkaisijan vuokaan, jolloin täyteväleistä ei tule niin korkeita. Koska kakkupohjastani tuli myös erittäin kuohkea ja korkea, leikkasin myös siitä siivun pois liian korkean lopputuloksen välttämiseksi, ennen pohjan halkaisemista kolmeen osaan.

Ylioppilaslakkikakku 

tropical-mustaherukkatäytteellä (L)

Perinteinen sokerikakkupohja

4 L-kokoista kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kostutus: n. 1,5 - 2 dl vedellä laimennettua ja sokerilla makeutettua sitruunamehua


- Voitele 24cm kakkuvuoka laktoosittomalla voilla ja sen jälkeen korppujauhota vuoka. Laita uuni kuumenemaan 175'C:seen.

- Ota kaksi samankokoista lasia ja riko kananmunat niistä toiseen. Mittaa sen jälkeen toiseen lasiin sokeria yhtä paljon kuin ensimmäisessä  lasissa on kannamunia. Kaada sokeri lasista vatkauskulhoon. Mittaa sitten vehnäjauhot ja perunajauhot lasiin, niin että niitä on yhteensä saman verran kuin munia. Hyvä suhde on n. 2/3 vehnäjauhoja ja 1/3 perunajauhoja. Lisää jauhojen päälle vielä leivinjauhe ja sekoita jauhot keskenään sekaisin.

- Kaada kananmunat sokerin joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto on tarpeeksi kuohkeaa, kun pystyt valuttamaan vatkaimesta kahdeksikon kuvion niin että se jää hetkeksi näkyviin vaahdon pinnalle.

- Siivilöi muna-sokerivaahdon joukkoon jauhot muutamassa erässä ja sekoita rauhallisesti joko nuolijalla tai vispilällä (itse käytän aina pallovispilää). Älä kuitenkaan tässä kohtaa käytä enää sähkövatkainta.

- Kaada taikina uunivuokaan ja paista 175'C:ssa uunin alatasolla n. 35-40minuuttia. Kun kakkupohjan pinta alkaa saamaan väriä, peitä kakun pinta foliolla, jottei se pääse tummumaan liikaa. Älä kuitenkaan avaa uunin luukkua paistoajan ensimmäisellä puoliskolla, jottei kakku lässähdä. Kakku on kypsä kun kakku alkaa hieman irtoamaan vuoan reunoilta ja testitikku tulee puhtaana ulos kakusta. 

- Kumoa kakku pian uunista oton jälkeen ja jätä jäähtymään.

Kakun täytteet 


Täyte 1: Mustaherukkatäyte

200 g mustaherukkaa
1 dl tomusokeria
100 g laktoositonta vaniljatuorejuustoa
2 dl laktoositonta vispikermaa
3 liivatetta
sokeria maun mukaan

Täyte 2: Tropicaltäyte

2,5 dl Bonnen tropical sosetta
1 dl sokeria
125 g laktoositonta mascarponejuustoa
2 dl laktoositonta vispikermaa
3 liivatetta

Täyte 1. 
- Laita jäiset mustaherukat kattilaan, lisää tomusokeri ja keitä hetken kokoon, kunnes seos sakenee. Jäähdytä ja paseeraa siivilän läpi. Notkista tuorejuusto ja lisää se mustaherukan joukkoon. 
- Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Lisää ne pieneen kuumaan vesitilkkaan ja yhdistä ohuena nauhana koko ajan samalla sekoittaen mustaherukka-tuorejuustoseokseen. 
- Vaahdota kerma. Yhdistä joukkoon mustaherukkatuorejuustoseos, maista ja lisää sokeria maun mukaan. 
Täyte 2.  
- Liota liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna n. ½ dl tropical sosetta kattilassa ja lisää joukkoon pehminneet liivatelehdet. Sekoita lopun 2 dl:n tropical soseen sekaan mascarpone. Kaada tropical-mascarpone seoksen joukkoon ohuena nauhana liivateseos koko ajan sekoittaen.
- Vatkaa kerma ja sokeri. Yhdistä sen jälkeen kerma ja tropical-mascarponeseos.


Kakun kokoaminen

- Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Nosta ensimmäinen kakkupohjan pala kakkulautaselle, kostuta pohja sitruunavedellä ja levitä päälle mustaherukkatäyte.

- Nosta toinen kakkupohjan pala mustaherukkatäytteen päälle, kostuta, ja levitä päälle tropicaltäyte. Nosta päälle viimeinen kakkupohjan pala ja kostuta. Nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään 4 tunniksi, tai vaikkapa yön yli.

Vinkki 1: Kakun kokoamista ja täytteiden paikallaan pysymistä auttaa, jos täytät kakun irtopohjavuoan sisään ja käytät reunakalvoa kakun ympärillä. Jos et omista reunakalvoa, voit hyvin leikata vastaavat suikaleet minigrip pussista (niistä ½ l tai 1l pusseista, ei mini koosta), ajavat ihan hyvin asian! Kalvo ja reunavuoka estävät kakun täytteitä valumasta ulos kakun väleistä.

Vinkki 2: Jos kakkupohjastasi tulee oikein kuohkea ja korkea (mikä on siis normaalisti pelkästään positiivinen asia!), kannattaa siitä leikata siivu pois ennen kakun halkaisemista kolmeen osaan. Ylioppilaslakki on aika matala, joten kakustakaan ei saisi tulla kovin korkea, jotta lopputulos olisi mahdollisimman aidon näköinen.

Kakun kreemittäminen

Voi-sokerikreemi

125 g huoneenlämpöistä laktoositonta voita
1 tl vanilja-aromia (tai vaniljasokeria)
4 dl tomusokeria

 - Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaahdoksi. Lisää tomusokeri muutamassa erässä aina välillä vatkaten ja lisää joukkoon lopuksi vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi.

- Levitä ohuehko kerros kreemiä kakun joka puolelle.



Lakkikakun kuorruttaminen ja koristelu

n. 500 g valkoista sokerimassaa tai kaulintamassaa
 mustaa sokerimassaa
lyyra-koriste (saa ainakin leivonta-alan liikkeistä)

Lisäksi voit koristella kakun esimerkiksi sokerimassasta muotoilluilla ruusuilla, tai vaihtoehtoisesti käyttää oikeita ruusuja, joiden kasvattamiseen ei ole käytetty tuholaismyrkkyjä.


- Vaivaa valkoinen sokerimassa käsissäsi pehmeäksi ja kaulitse se sitten isoksi ohueksi levyksi. Nosta kaulittu sokerimassalevy kakun päälle ja silittele käsin tasaiseksi ja kiinni kakkuun. Leikkaa ylimääräinen helma pois.

- Muotoile mustasta sokerimassasta lakille lippa ja kaulitse massasta musta nauha kiertämään kakun alareuna.

- Kiinnitä lyyra kiinni kakkuun käyttämällä elintarvikeliimaa tai pienellä palalla sokerimassaa (tarttuvuutta parantaa kun sipaiset siihen hieman vettä).

Vinkki 1:  Massan kaulitsemisessa kannattaa käyttää apuna joko tomusokeria tai sokerimassan käsittelyyn tarkoitettua kaulinta-alustaa, jottei sokerimassa tartu pöytään kiinni. Kaulinta-alustaa voi käyttää hyödyksi myös massan nostamisessa kakun päälle.

Vinkki 2: Mikäli kakun kuorruttaminen sokerimassalla ei ole kovin tuttua, kannattaa valkoista sokerimassaa varata hieman enemmän kuin se 500g. Isompi levy on helpompi saada aseteltua kakun päälle, ilman että kakun alaosaan muodostuu sokerimassalevyn helmasta ryppyjä.
Myös sokerimassoissa on eroja, ja toisia on helpompi käsitellä kuin toisia. Itse olen todennut kakun kuorruttamiseen hyviksi Renshawn ja Sallisen sokerimassat. Dr. Oetkerin massa sen sijaan on omien kokemuksieni mukaan hyvin purkkamaista, venyvää ja tahmeaa ja sen kanssa palaa vain hermot!

Tällä kertaa käytin itse vaahtokarkin makuista kaulintamassaa. Sen maku on mielestäni mukavampi kuin tavallisella sokerimassalla, mutta massa on melko kovaa vaivata ja se repeilee kakun päälle nostettaessa helpommin kuin sokerimassa. Ensi kerralla käytän tavallista sokerimassaa hermojeni säästämiseksi....




Ihania leipomishetkiä toivottaen,


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteeniton ja maidoton mutakakku

Suussasulava kinkku-pekonipiirakka (G)

Laktoositon ja gluteeniton suklaa-vadelmamoussekakku