Laktoositon ja gluteeniton suklaa-vadelmamoussekakku




Tämän kakun tein rakkaan ystäväni valmistujaisiin. Toiveena oli, että tekisin nimen omaan saman suklaa-vadelmamoussekakun, kuin minkä vuosi takaperin tein meille kerran kahvipöytään ja johon ystäväni silloin ihastui. Ohje on käytännössä sama kuin aiemmin julkaisemani suklaamoussekakku vadelmasydämellä -ohje, mutta nyt kakku on myös laktoositon ja gluteeniton (mausta lainkaan tinkimättä) ja se on tehty 2,25 kertaisena alkuperäiseen ohjeeseen nähden. Tällä kertaa ohjeessa on käytetty 24cm ja 18cm irtopohjavuokia. Juhlissa syöjiä oli n.15, mutta kakkua jäi sen verran reilusti, että ehkä todellinen riittävyys tälle kakulle olisi ehkä n. 20-25hlölle? Juhlissa tarjoiltiin lämmin ruoka ennen kakkua ja kahvia ja pikkuleipiä. 


Pohja (24 cm irtopohjavuokaan)



60 g voita
25 g Brunbergin laktoositonta tummaa suklaata
0,5 dl rypsiöljyä
1 dl vettä
0,75 dl laktoositonta maustamatonta jogurttia
1 L-koon kananmuna
0,75 dl sokeria
0,75 dl fariinisokeria
2,3 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
0,75 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,25 tl suolaa
0,5 rkl vaniljasokeria


Vadelmatäyte/Vadelmasydän

500g vadelmia
5 dl laktoositonta vispikermaa
225g laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa
n. 1,5 dl tai maun mukaan sokeria
8 liivatelehteä
5 rkl vettä


Suklaatäyte

225 g Brunbergin laktoositonta maitosuklaata
225 g Brunbergin laktoositonta tummaasuklaata
5 dl laktoositonta vispikermaa
450g laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa
n. 3-4 dl tai maun mukaan tomusokeria
5 liivatetta
4 rkl vettä

Suklaa ganache 

150 g Brunbergin laktoositonta maitosuklaata
150 g Brunbergin laktoositonta tummaasuklaata
2,5 dl laktoositonta kuohukermaa

Koristeluun

Tuoreita kotimaisia mansikoita ja pensasvadelmia 



  1. Valmista ensin kakkupohja.

- Käytä n. 24cm irtopohjavuokaa. Voitele kakkuvuoka ja laita uuni lämpenemään 175'C.

- Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, jogurtti, sokerit sekä kananmuna.

- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina vuokaan. 

- Paista kunnes testitikku tulee puhtaana kakusta (n. 40min, mutta uuneissa on eroja). Tarkkaile pohjan kypsymistä ja testaile testitikulla paiston loppupuolella tasaisin väliajoin, ettei pohja pääse paistumaan liian kuivaksi! Heti kun testitikkuun ei enää tartu taikinaa, pohja on valmis! Paistamisen loppu puolella, voit asettaa folion kakkuvuoan päälle, jottei pinta pala.

 - Uunista oton jälkeen, anna jäähtyä hieman ennen vuoan irrottamista.

- Kun pohja on jäähtynyt, leikkaaa veitsellä kakun pinnasta uunissa mahdollisesti kohonnut kumpu pois.


  2. Valmista seuraavaksi vadelmasydän kakkuun.

- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

- Soseuta vadelmat (jos käytät ulkolaisia vadelmia, muista keittää niitä ensin muutama minuutti kattilassa ja jäähdytä). Lusikoi muutama ruokalusikallista vadelmasosetta kattilaan ja sekoita sen jälkeen lopun vadelmasoseen sekaan tuorejuusto. 

- Kiehauta vadelmasose ja sekoita siihen liivatelehdet. Kaada seos ohuena nauhana 
vadelmatuorejuustoseokseen samalla koko ajan vatkaten.

- Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja yhdistä sen jälkeen vadelmatuorejuustoseoksen joukkoon. Lisää sokeria maun mukaan, maistele välissä!

- Aseta kakkupohja tarjoilulautaselle ja sen jälkeen kakkupohjan päälle pienemmän irtopohjavuoan reunarengas. (Jos omistat reunakalvon, voit käyttää sitä renkaan sisällä sileän pinnan saamiseksi. Myös pakastepussista tai leivinpaperista leikattu reunus täytteen ja vuoan välissä auttaa siistin reunan saamisessa.). Kaada vadelmatäyte renkaaseen ja nosta kakku jähmettymään jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi tai esimerkiksi yön yli.


3. Kun vadelmasydän on jähmettynyt, valmista suklaamousse


- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen ja ota tuorejuusto huoneenlämpöön lämpiämään.

- Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä pienissä erissä, välissä sekoittaen.

- Vatkaa tuorejuusto ja 2 dl tomusokeria kulhossa sekaisin.

- Kiehauta vesitilkka ja sulata joukkoon liivatelehdet. Anna liivateseoksen jäähtyä kunnolla huoneenlämpöiseksi. Valuta sitten liivateseos ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon samalla koko ajan vatkaten.

- Valuta suklaa tuorejuusto-liivateseoksen joukkoon koko ajan samalla vatkaten. 

- Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja yhdistä lopun täytteen joukkoon nuolijalla käännellen. Maista ja lisää makusi mukaan loput tomusokerista ja sekoita varovasti nuolijalla.

Huom! Suklaatäyte muuttuu helposti koostumukseltaan rakeiseksi jos sulan suklaan lisää liian kylmään tuorejuustoon, tai jos liivateseoksen valuttaa täytteeseen liian lämpimänä tai jos täytettä vatkaa liikaa. Ole siis tarkkana!

- Irrota kakusta reunavuoka vadelmasydämen ympäriltä. Voit tarvittaessa käyttää irroittamiseen apunasi esimerkiksi puista paistotikkua, jolla pyöräyttää ensin reunat irti vuoasta ennen renkaan poistamista (jos käytit reunakalvoa tms, nosta reunavuoka pois ja poista reunakalvo).

- Aseta nyt isomman vuoan reuna takaisin kakun ympärille (jälleen voit käyttää lisäksi reunakalvoa tms.) ja lusikoi sitten suklaamousse kakun päälle. Varmista lusikan avulla painellen, että moussea tulee tasaisesti kakun reunoille, eikä sinne jää tyhjiä ilmataskuja.

- Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään taas vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli.

- Irrota reunavuoka (ja -kalvo) kakun ympäriltä. Voit tarvittaessa siloitella kakun pintaa kuumaan veteen kastetulla palettiveitsellä tai tavallisella veitsellä.


4. Valmista suklaaganache ja koristele kakku

- Pieni suklaat rouheeksi ja kaada syvälle lautaselle.

- Kiehauta kerma kattilassa ja kaada suklaarouheen päälle. Anna seistä hetken (30s-1min) koskematta ja sekoita sen jälkeen suklaa ja kerma tasaiseksi massaksi.

- Anna ganachen jäähtyä ja paksuuntua kunnolla huoneenlämmössä. Valuta sen jälkeen ganachea kakun reunoille. Nosta loppu ganache jääkaappiin jäähtymään. Varo, ettei ganache pääse kuitenkaan jähmettymään kovaksi!

- Kun ganache on jäähtynyt,  vaahdota se sähkövatkaimella vaahdoksi. Pursota vaahdosta kakun päälle ruusukkeet.

 - Viimeistele koristelu tuoreilla mansikoilla ja vadelmilla.




Kommentit

  1. Miten sä saat suklaamoussea kakun reunoille jos siinä on kakkuvuoka ympärillä?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteeniton ja maidoton mutakakku

Suussasulava kinkku-pekonipiirakka (G)